Polícia obvinila šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, šéfa NBÚ Konečného a ďalších troch ľudí z polície, inšpekčnej služby a tajnej služby. Akcia NAKA zameraná na zlikividovanie Smeru, umlčanie kritikov Čaputovo-Ódorovho antidemokratického režimu a policajtov vyšetrujúcich zločiny súvisiace s manipulovaním trestných konaní otriasa základmi právneho štátu, ústavy a demokracie na Slovensku

17.08.2023 | 14:35
  6
Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran za účasti prvého viceprezidenta PZ Branka Kišša a riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka na svojej politickej tlačovej vyhlásil, že vyšetrovatelia policajnej inšpekcie, ako aj bývalý aj súčasný šéf SIS páchajú vyšetrovaním Čurillu & spol. trestný čin a bránil podozrivú zločineckú skupinu pôsobiacu v NAKA, ktorá dlhodobo manipuluje s trestnými konaniami.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v rámci akcie Rozuzlenie riaditeľa SIS Michala Aláča, jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského, podnikateľa Petra Košča, expolicajta Jána Kaľavského, ktorý v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl. Piatym obvineným je exsiskár Martin Ciriak. NAKA obvinila aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného.

Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Na Slovensku sa kradlo a korumpovalo na najvyšších miestach. Na tlačovej konferencii s názvom Rozuzlenie, ktorá sa týkala tzv. vojny v polícii, to vo štvrtok uviedol policajný prezident Štefan Hamran. Vyšetrovatelia, ktorí sa venovali veľkým kauzám otvoreným po roku 2020, podľa neho dospeli k záveru, že polícia bola unesená.

Hamran za účasti prvého viceprezidenta PZ Branka Kišša a riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka na svojej politickej tlačovej konferencii bránil bezprecedentný a šokujúci zásah voči policajtom a šéfovi SIS chrániacich na Slovensku ústavu, právny štát a demokraciu. Pomohli si pritom bielymi košeľami, ako aj obrázkom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice na televíznej obrazovke s nadpisom „Nevzdávajte sa!“. Vraj pokračujú v Kuciakovom odkaze „očistiť spoločnosť od grázlov“.

Viac v článku a videu TU.

„Boli tu politické nominácie. Policajný zbor nebol riadený policajným prezidentom, ale oligarchami, ktorí si do vedenia polície dosadzovali svojich nominantov, ktorým verne slúžili, odvádzali rôzne službičky a zabudli na to najpodstatnejšie – pri výkone svojho povolania sledovať verejný záujem,“ vyhlásil šéf polície.

Špičky polície sa pred novinárov posadili po štvrtkovom zásahu kriminalistov z NAKA, ktorí obvinili päť ľudí. Obvinenia sa týkajú založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin a zločin marenia spravodlivosti.

Nie všetkých obvinených sa vo štvrtok podarilo zadržať. Šéf NAKA Ľubomír Daňko vyvrátil medializované informácie, že by počas akcie zasahovali kukláči. Neboli podľa neho použité ani donucovacie prostriedky.

Koho NAKA obvinila?

"Niektoré kľúčové postavy sú na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou. Niektoré prisľúbili, že prídu. Máme jednu osobu, ktorá nekomunikuje, je niekde stratená a nevieme ju zastihnúť ani na mobile, nevedia o ňom v práci, a nevie o ňom ani pani manželka,“ pokračoval Hamran. Ako povedal, zaráža ho to, pretože ide o vysokopostaveného úradníka úradu presadzujúceho prá­vo.

Po prvom obvinenom, podnikateľovi Petrovi Koščovi pátrajú a je na neho vydaný medzinárodný aj európsky zatykač. Obžalovaný je aj v inej trestnej veci. Podľa Hamrana to bol on, kto mal riadiť zločineckú skupinu.

„Cieľom skupiny je zmarenie vyšetrovania korupčných a iných trestných činov v rámci Očistca,“ priblížil. Navodzovať mala dojem, že elitný vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a jeho spolupracovníci z tímu Očistec, ktorí dostali pred súd napríklad aj oligarchu Norberta Bödöra či bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, systémovo zlyhávajú pri vyšetrovaní. Navodzovať mala aj dojem, že vyšetrovatelia NAKA manipulujú výpovede svedkov. Hamran pripomenul, že súdy to v minulosti už vyvrátili, no napriek tomu sú vyšetrovatelia obvinení.

Druhým obvineným je bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, ktorého do funkcie po voľbách 2020 nominovalo hnutie Sme rodina.

Tretím obvineným je jeho nástupca, súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč. Ten sa o svojom obvinení dozvedel z médií, prerušil zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko. Riaditeľ SIS sa už s vyšetrovateľom spojil a v piatok sa zúčastní na procesných úkonoch.

Štvrtým obvineným je bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský, po ktorom pátrajú od októbra 2021. Nachádzať sa má v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Piatim obvineným je exsiskár Martin Ciriak, ktorého zadržali vo štvrtok v Leviciach pred nákupným strediskom.

NAKA vo štvrtok zadržala aj podozrivých, ktorí nie sú obvinení. Ide o aktívneho člen NAKA Jozefa Khandla a bývalého policajta Michala Vyšvádera. Obaja sú z tímu Oblúk, ktorý prešetroval skupinu vyšetrovateľov, ktorých hovorovo prezývajú čurillovci.

Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra Pčolinského aj príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.

Riaditeľ NBÚ Roman Konečný je na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie. O obvinení sa dozvedel tiež z médií. „Svoju dovolenku riadne ukončí a po návrate na Slovensko bude poskytovať plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, na čom sa už telefonicky dohodol s príslušným vyšetrovateľom Policajného zboru Slovenskej republiky,“ priblížil na sociálnej sieti NBÚ.

Úrad potvrdil, že bude aktívne komunikovať s médiami aj verejnosťou. „Vnímame však aj zásadu neverejnosti a citlivosť trestného konania, spoločenskú atmosféru pred voľbami a k prípadným mediálnym špekuláciám nebudeme poskytovať detailnejšie stanoviská, aby bola garantovaná korektnosť celého procesu,“ doplnil.

Hamran: Naše svedomie je čisté

Policajný prezident poukázal tiež na rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má päť zväzkov, 1 200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh. Upozornil tiež, že trestné konania sa začali ešte v októbri 2021 a druhé v apríli 2022. Odmietol tak, že ide o manipuláciu konaní pred voľbami.

Tlačovú besedu k veľkému zatýkaniu začal policajný prezident spomienkou na zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Ide podľa neho o prípad celospoločenského významu.

Politikom odkázal, že pribúda policajtov, ktorí sú slušní, a neobávajú sa očisty spoločnosti od „grázlov“. Hovorí tiež, že zásah polície s voľbami nič nemá.

Odmieta, že by policajti zatýkali a konali pre to, aby sa zachránili. „Naše svedomie je čisté,“ vyhlásil. Očistu spoločnosti od zločincov, ktorí sa etablovali s politickou podporou na vysokých miestach štátnych orgánov sľúbil rodičom Jána a Martiny. V boji, ktorý začal novinár Ján Kuciak, podľa neho pokračujú vyšetrovatelia napriek vyhrážkam, spochybňovaniu aj odkazom o premlčacích dobách.

 

Generálny prokurátor sa ohradil voči slovám policajného prezidenta

Na dnešné vyjadrenia prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana reagoval na sociálnej sieti aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Musím sa veľmi dôrazne ohradiť voči slovám prezidenta PZ, spôsobilým navodiť u občanov domnienku o mojom rozhodovaní ako generálneho prokurátora ,pod tlakom, z dôvodu vydierania či z korupčných dôvodov‘. Takúto nehanebnosť si vyprosujem. Zároveň úprimne prajem všetkým verejným činiteľom takú mieru slobody pri rozhodovaní, akou osobne disponujem,“ napísal Žilinka.

Zdôraznil, že v trestnej veci „vyšetrovateľov NAKA“ osobne nekonal a nevydal žiadne rozhodnutie, „a to ani prezidentom PZ spomínané rozhodnutie podľa § 363 Trestného poriadku o zrušení uznesenia o začatí trestného stíhania“.

Žilinka dodal, že aj keď v konečnom dôsledku uznesenie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku podpisuje generálny prokurátor alebo prokurátor poverený konaním v jeho mene, „v žiadnom prípade sa nejedná o rozhodnutie jedného muža“.

Také označenie je podľa neho zavádzajúce a „nezodpovedá postupu pri vybavovaní mimoriadnych opravných prostriedkov upravenému v príkaze generálneho prokurátora SR“.

 

 

Zdroj: pravda.sk / postoj.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti