VIDEO: Hlavní poskokovia Sorosa na Slovensku po zasadnutí Bezpečnostnej rady kvôli bezprecedentnému zásahu NAKA prehovorili a praktiky podozrivej zločineckej skupiny v polícii obhajovali. „Žiadny prevrat sa nekoná,“ vyhlásila Čaputová, ktorú expremiér Fico nepriamo označuje za hlavu zločineckej skupiny. „Nik vám krajinu neunáša,“ dodal Ódor, ktorý pred vymenovaním do funkcie vyučoval na Sorosovej univerzite

18.08.2023 | 10:00
  17
Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes po rokovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky odmietla vyjadrenia bývalého trojnásobného ministerského predsedu Roberta Fica o policajnom prevrate a doplnila, že sa bude voči "klamstvám" brániť na súde. Čaputová s Ódorom sa snažili verejnosť presvedčiť, že Slovensko je právny štát a manipulovanie vyšetrovaní podozrivou skupinou v NAKA obhajovali.

Prezidentka Zuzana Čaputová po zasadnutí bezpečnostnej rady vyhlásila, že žiadny policajný prevrat sa po štvrtkovom zásahu NAKA v krajine nekoná. Premiér Ľudovít Ódor uviedol, že Slovensko je stále právny štát, kde platí zákon.

Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol zvolaní Bezpečnostnej rady. Jej členovia sa stretli na Úrade vlády o ôsmej hodine. Premiér o tomto kroku vopred informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na zasadnutí osobne zúčastnila.

Predmetom rokovania rady bola funkčnosť inštitúcii, ktorých hlavných predstaviteľov majú v hľadáčiku elitní policajti. „Všetkých občanov chcem uistiť, že tieto inštitúcie sú vedené námestníkmi obvinených riaditeľov,“ upozornila prezidentka.

"Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo," uviedla prezidentka s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení.

Kritizovala politické strany, ktoré podľa nej situáciu zneužívajú a šíria "strach a neistotu".

O policajnom prevrate hovoril vo štvrtok predseda Smeru Robert Fico. Spomenula, ako sa aj v minulosti páchatelia alebo podozrivé osoby sa priznali, niektorí sú odsúdení.

Hlava štátu priznala, že aktuálne kroky polície sú „pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí“. „Nič nás politikov neoprávňuje k predčasným záverom,“ reagovala na tlačové konferencie Smeru. Rozhodnúť má podľa nej prokuratúra a súdy a pocity.

"Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí," povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

Čaputová skonštatovala, že „intervencia politickej moci“ by bola na mieste jedine vtedy, ak by súdy konštatovali nedôvodnosť trestného stíhania v prípadoch, ak by padli voči obvineným návrhy na väzobné stíhanie. „Dnes v takejto situácii nie sme,“ povedala Čaputová s tým, že sa prípad vyšetruje zákonne podľa dohľadom špeciálnej prokuratúry.

Poznamenala, že súčasná situácia politikov neoprávňuje robiť predčasné závery. Relevantnú odpoveď o zákonnosti a dôvodnosti konané v právnom štáte môže dať podľa jej slov iba dozorujúca prokuratúra a príslušné súdy. Skonštatovala, že v blízkej dobe sa dozvieme, či bude podaný návrh na väzobné stíhanie, aj postoj prokurátorov a súdov.

"Ak by súdy po takomto postupe polície konštatovali napríklad nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii. Dnes v takejto situácii však nie sme," deklarovala prezidentka.

Prezidentka zároveň odmietla, že by o zákroku polície vedela dopredu. "Akékoľvek informovanie akéhokoľvek politika o pripravovaných krokoch polície by bolo nezákonné," podotkla. Proti falošným obvineniam sa mieni brániť a podobné klamstvá budú podľa jej slov súčasťou podania na súd voči lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.


Ódor apeloval na verejnosť, aby neverila klamstvám: „Polícia a súdy konajú nezávisle“

„Mnohí z vás sú znepokojení a podráždení a čelíte neutíchajúcemu prívalu tlačových konferencií a pýtate sa čomu veriť a čomu nie,“ zdôraznil Ódor.

"Ja nie som vo žiadnej strane, pre mňa nie je opozícia a koalícia," bránil sa. 

Vyhlásil, že „Slovensko je právny štát, nezávislosť prokuratúry a súdov nikam nezmizla“. To však podľa neho „neznamená, že si môžu robiť čo chcú“.

"Ak vám niekto hovorí niečo iné, neverte im" vyjadril sa k vyhláseniam politických strán o kontrole polície zo strany najvyšších štátnych predstaviteľov. 

O policajnom zásahu sa ako osoba poverená prezidentkou Čaputovou riadením rezortu vnútra vraj podobne ako šéf SIS Michal Aláč dozvedel z médií.

Premiér podotkol, že nezmysly zaplavujú mediálny priestor. „Je vzácnosťou keď zaznie pravda či tvrdenia opierajúce sa o fakty,“ skonštatoval, pričom aktéri podľa neho „šíria strach a nenávisť kvôli lacným politickým bodom“.

"Polícia a súdy konajú nezávisle," doplnil s tým, že orgány činné v trestnom konaní nie sú ovplyvňované.

„Spoločne s pani prezidentkou konáme v medziach zákona, nežijeme v dobe našich ľudí,“ skonštatoval. Zdôraznil, že pre neho, ako pre predstaviteľa vlády úradníkov “neexistuje opozícia či koalícia“.

„Kto iný ako súd má rozhodovať o tom kto je vinný alebo nevinný,“ spýtal sa Ódor. Pýtal sa, či sú ľudia nevinní len ak sú na niekoho kandidátke, či sa nevinnosť týka len prvej desiatky alebo všetkých čo kandidujú. Podobne ako prezidentka odmietol, že by akokoľvek zasahoval do práce OČTK.

„Chce nám niekto povedať že ľudia na popredných miestach kandidátok je nedotknuteľný. Kto sú tí beztrestní ľudia,“ pokračoval s tým, že až najbližšie dni rozhodnú či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona. „Pre mňa sú dôležité dôkazy nie pocity,“ zdôraznil.

Tvrdí, že o vine a nevine môže rozhodovať len súd. "Nik nie je nedotknuteľný," povedal a odmietol aby boli akýkoľvek politici beztrestní. 

"V momente, keď na základe dôkazov a faktov dospejú prokurátori a súdy k rozhodnutiu, budem konať voči dotknutým aktérom, či už je to SIS alebo polícia, ktoré spadajú pod kontrolu vlády," deklaroval premiér s tým, že v blízkej dobe by mali súdy a prokurátori rozhodnúť o zákonností konaní.

"Nezávislosť polície, prokuratúry a súdov nikam nezmizla. To, samozrejme, neznamená, že si môžu nekontrolovane robiť to, čo chcú," poznamenal. Zdôraznil, že nik nie je nedotknuteľný, ani politici či vysokí štátni úradníci. Verí, že rovnako ako vláda, aj Národná rada SR si je vedomá svojej zodpovednosti smerom k NBÚ.

Predseda vlády zároveň apeloval na verejnosť, aby neverila klamstvám. Odmieta, že by akokoľvek zasahoval do práce polície. Úzka skupina ľudí podľa neho šíri klamstvá a nenávisť s cieľom zneistiť verejnosť a zbierať lacné politické body.

"Človek na Slovensku by sa mal pomaly hanbiť, že sa odmieta nechať skorumpovať, že odmieta rozkrádať krajinu. S týmto mentálnym svetom sa nestotožňujem a chcem vás uistiť, že nik vám krajinu neunáša," vyhlásil.

 

Vyhlásenie prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu:

 

Strana SaS ešte pred závermi z bezpečnostnej rady očakávala, že jej výsledkom bude odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

Podľa liberálov je neprijateľné, aby na čele tajnej služby stál obvinený človek. Riaditeľa SIS menuje a odvoláva prezident SR na návrh vlády SR. „Veríme, že výsledkom zasadania bezpečnostnej rady bude zvolanie vlády, na ktorej bude prijatý návrh na odvolanie Michala Aláča z funkcie riaditeľa SIS,“ konštatuje poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS).

Strana podľa neho považuje za nevyhnutné, aby sa aj týmto krokom aspoň čiastočne prinavrátila dôvera v právny štát.

Šef Smeru-SSD Robert Fico včera ostro na zásahy NAKA reagoval a tvrdil, že sa jedná o policajný prevrat, pričom ihneď inicioval zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zároveň obvinil prezidentku i premiéra, že o všetkom vedeli.

„Na Slovensku došlo k policajnému prevratu a k pokusu o štátny prevrat,“ vyhlásil Fico v reakcii na šokujúci zásah NAKA voči bývalému a súčasnému šéfovi SIS, a policajtom vyšetrujúcich zločiny Čurillu & spol.

„Je tu podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky. Aktéri tohto prevratu sa budú trestnoprávne zodpovedať,“ dodal bývalý trojnásobný premiér.

"O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor," uviedol Fico na včerajšom brífingu.

Viac v článku TU.

 

„Pani Čaputová začali ste vojnu, ktorú nemôžete nikdy vyhrať a veľmi, veľmi zle dopadnete!,“ odkázal Fico prezidentke v súvislosti so zásahom NAKA voči policajtom a šéfovi SIS chrániacich na Slovensku ústavu, právny štát a demokraciu.

Viac v článku TU.

 

Prezidentka odmietla Ficove vyjadrenia, že o krokoch polície vedela. "Voči falošným obvineniam sa budem brániť," povedala. S Ficom sa plánuje stretnúť, pre dávnejšie urážky, aj na súde. "Tieto klamstvá sa tam pridávajú," dodala. Odmietla akýkoľvek zásah do vyšetrovania a tvrdí, že koná v medziach zákona. 

Aká je úloha Bezpečnostnej rady SR?

Bezpečnostná rada má deviatich členov. Patrí sem: podpredsedníčka rady Lívia Vašáková, minister financií Michal Horvátha, minister obrany Martin Sklenár, minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, ministra hospodárstva Peter Dovhun, ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová, minister dopravy Pavol Lančarič a šéfa rezortu vnútra Ľudovít Ódor.

Bezpečnostná rada Slovenskej republiky v mieri sa ako poradný orgán vlády SR podieľa na vytváraní a realizácii bezpečnostného systému Slovenskej republiky, plnení medzinárodných záväzkov v oblasti bezpečnosti, vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike a vo svete; pripravuje pre vládu návrhy opatrení na zachovávanie bezpečnosti Slovenskej republiky, na predchádzanie krízovým situáciám, ako aj návrhy na riešenie vzniknutej krízovej situácie.

 

NAKA zadržala ľudí vyšetrujúcich zločiny obvinených policajtov Čurillu & spol. Zasahovala aj v domoch bývalého a súčasného šéfa SIS Pčolinského a Aláča

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra Košča, bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, súčasného riaditeľa SIS Michala Aláča, bývalého príslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka.

Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

V akcii sa NAKA zamerala na bývalých členov tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra, ktorý v minulosti vyšetroval príslušníkov NAKA, ľudovo nazývaných čurillovcov.

Viac o tom aj o reakciách na tento zásah sa dočítate v článku TU.

 

Zdroj: pravda.sk / hnonline.sk / InfoVojna / YouTube

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti