VIDEO: Čaputová a Ódor sa postavili na stranu zločinu a idú chrániť ľudí, ktorí krivili právny systém a sú podozriví z manipulácie trestných konaní. Teraz sa chcú dostať k dôkazom, ktoré má na nich tajná služba a prokuratúra, komentoval Fico odvolanie šéfa tajnej služby Aláča. Varoval, že Sorosov režim pod vedením prezidentky a ňou povereného premiéra je schopný sfalšovať voľby, aby sa nedemokratickou cestou aj naďalej udržal pri moci

22.08.2023 | 10:00
  3
Bývalý premiér a šéf Smeru Robert Fico dôrazne žiada okamžitý odchod policajného prezidenta Štefana Hamrana. Mimo výkon služby majú byť podľa neho postavení aj všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci.

Postavením šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča mimo služby a návrhom na jeho odvolanie sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor postavili na stranu zločinu a idú chrániť ľudí, ktorí krivili právny systém a sú podozriví z manipulácie trestných konaní. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico.

Ak má odísť riaditeľ tajnej služby, Fico žiada aj odchod policajného prezidenta Štefana Hamrana. Mimo výkon služby majú byť podľa neho postavení aj všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci.

Fico nerozumie tomu, prečo obvinenie Michala Aláča stačí na to, aby bol odvolaný z funkcie, zatiaľ čo stíhaní policajní vyšetrovatelia ostali vo funkciách. V súvislosti s odvolaním šéfa SIS hovorí tiež o snahe uchopiť všetky mocenské štruktúry pred parlamentnými voľbami a zneužiť ich.

"Pán Aláč sa musel pobaliť, musel odovzdať služobný preukaz, musel odovzdať služobný odznak aj služobnú zbraň a nemôže už vstúpiť už na pôdu SIS," uvádza predseda SMERu. Naproti tomu čurillovcom ostali platy, zbrane, naďalej obviňujú a vymýšľajú si.

Včera prezidentka a Ódor povedali, že je rozdiel medzi čurillovcami a Aláčom. „Rozdiel je v tom, že Aláč bol obvinený len preto, aby sa ho zbavili, ale v prípade čurillovcov sú reálne nahrávky, ktoré potvrdzujú, aké zločiny títo ľudia páchajú. Prezidentka pani Čaputová a pán Ódor sa dnes postavili na stranu zločinu, idú chrániť ľudí, ktorí tu krivili právny systém od apríla 2020. A nie je tu žiadne porovnanie, ak má odísť pán Aláč, musia odísť okamžite všetci čurillovci, ktorí sú obvinení a musí odísť predovšetkým pán Hamran,“ tvrdí Fico.

Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že aj o týchto témach chcel hovoriť na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorú iniciovala jeho strana.

Opätovne žiada premiéra Ódora, aby okamžite odvolal Hamrana a tiež aby okamžite postavil mimo službu všetkých obvinených čurillovcov a aby im podobne ako riaditeľovi SIS vzal preukaz, zbraň, odznak a vyhnal z úradu. Ako má slovenská verejnosť rozumieť tomu, že jeden na úrade môže a druhý nemôže zostať. „SMER – SSD bude pokračovať v týchto aktivitách a budeme sa pýtať, kto bude niesť zodpovednosť za to, že nebolo refundovaných 54 miliónov eur preto, lebo Európska komisia sa obáva o svoje záujmy na PPA po tom, čo tam NAKA na základe súkromnej objednávky pani Šubovej zasahovala tým štýlom, akým zasahovala,“ uzavrel Robert Fico.

Zahranično-politická orientácia Slovenska musí ostať zachovaná, chceme ostať členom medzinárodných organizácií, ako je NATO a EÚ. Uviedol to šéf Smeru-SD Robert Fico v súvislosti so zámerom mimoparlamentnej strany Republika zorganizovať v najbližších štyroch rokoch referendum o vystúpení z NATO.

Fico zdôraznil, že sa nedá žiadnej strane zabrániť vyzbierať 350.000 podpisov a zorganizovať referendum, pokiaľ bude referendová otázka v súlade s Ústavou SR. "Toto nie je naša agenda. Tvrdíme, že pokiaľ ide o medzinárodné organizácie, zahraničnopolitická orientácia musí byť zachovaná a musíme si plniť záväzky, ktoré vyplývajú z nášho členstva," doplnil.

Smer-SD však nesúhlasí s odporúčaním dávať vyše dve percentá HDP na obranu. Podľa Fica musí dôjsť k modernizácii obrany, no nie v takom rozsahu. Jeho strana je tiež proti členstvu Ukrajiny v NATO.

Šéf Smeru-SD sa nechcel vyjadrovať k zostavovaniu vlády pred parlamentnými voľbami. "Každá jedna politická strana, ktorá získa viac ako päť percent a bude mať zastúpenie v Národnej rade SR, má právo si sadnúť za jeden veľký okrúhly stôl, z ktorého sa bude vyberať, ako vláda bude vyzerať. Nikoho nebudem ani vylučovať, ani potvrdzovať," dodal.

Na vyjadrenia šéfa Republiky Milana Uhríka o zorganizovaní referenda o vystúpení z NATO už reagoval líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Jeho strana nepôjde do koalície s hnutím Republika.

Viac vo videu:

Niekdajší predstaviteľ SIS, analytik Ing. Peter Sabela, podplukovník v. v., šokoval v rozhovore s moderátorkou Erikou Vincourekovou týkajúceho sa prebiehajúceho prevratu v štáte po útoku Hamranovej polície na najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Podplukovník Peter Sabela išiel ešte ďalej ako Fico, keď varoval pred možnosťou použitia amerických vojakov prítomných na Slovensku v snahe silou udržať súčasný Sorosov režim pod vedením Čaputovej a Ódora.

Viac vo videu TU.

Mimoriadnu schôdzu sa ani v utorok na ďalší pokus nepodarilo otvoriť. V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok poslancov. Smer-SD chcel na schôdzi presadiť uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu.

Premiér podá návrh na odvolanie riaditeľa SIS na najbližšom rokovaní vlády v stredu (23. 8.). Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana neplánuje. Informoval o tom v pondelok (21. 8.). Zotrvanie Michala A. na pozícii by podľa Ódora ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma aj v zahraničí a podkopávalo by vzájomnú dôveru.

 

Zdroj: info.sk / topky.sk / YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti