VIDEO: Smer podá po voľbách obžalobu na prezidentku Čaputovú pre hrubé zasahovanie do trestného konania a porušovanie Ústavy SR

23.09.2023 | 11:20
  58
Bývalý trojnásobný premiér a šéf opozičného Smeru-SSD Robert Fico pripomenul Zuzane Čaputovej, že ako hlava štátu môže robiť len to, čo jej dovoľuje zákon. Poukázal pritom na prípad, keď prezidentka vyvíjala hrubý politický nátlak na generálnu prokuratúru, keď sa snažila lobovať za obvineného bývalého prezidenta Policajného zboru SR Petra Kovaříka, ktorý zmaril akciu špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby, pri ktorej sa podarilo ujsť kajúcnikom Matejovi Zemanovi alias Bandurkovi a Petrovi Petrovovi alias Tigrovi.

Predseda Smeru-SD Ro ert Fico v sobotu na tlačovej besede uviedol, že posledné tri roky sme svedkami neustáleho zasahovania politikov do práce OČTK. K dispozícii sú viaceré vyjadrenia politikov bývalej koalície, no aj politikov, ktorí prišli po páde Matovičovej a Hegerovej vlády a potvrdzujú, že na Slovensku bola zjavná politická objednávka na likvidáciu opozície. To sa pretavilo do celého radu rozhodnutí o vzatí do väzby a rôznych obvinení, no aj mŕtvi ľudia.

Fico ďalej povedal, že je šokovaný z vyjadrenia Šimečku, ktorý povedal, že polícia a prokuratúra v prípade, že jeho strana bude súčasťou vlády, bude v práci pokračovať rovnako ako doteraz. Teda bez zásahov politikov. „My sme ale svedkami na Slovensku toho najbrutálnejšieho zasahovania politikov do práce orgánov činných v trestnom konaní, my nehovoríme o prípadoch, kedy by navštívil najvyššieho predstaviteľa okresného riaditeľa policajného zboru nejaký miestny funkcionár politickej strany a žiadal ho o vybavenie vodičského preukazu pre niekoho alebo odpustenie nejakej pokuty, my tu hovoríme o ovplyvňovaní na najvyšších úrovniach, predložili sme jasné dôkazy, ktoré potvrdili, že v prípade kauzy takzvaných čurillovcov táto skupina vyšetrovateľov chodila so svojimi závermi na porady ministrovi vnútra pánovi Mikulcovi, ktorý o všetkom vedel a mnohé veci riadil,“ zopakoval predseda SMERu.

No na Slovensku Progresívne Slovensko (PS) šíri atmosféru, že všetko je v poriadku a takto to bude aj v prípade, keby zostavili vládu. Počnúc Spišiakom až po prezidentku, ktorá nepochybne je symbolom strany PS. No a prezidentka sa stretla s generálnym prokurátorom a jeho námestníkom, ktorých si sama pozvala, a to štyri dni po tom, ako bolo vznesené obvinenie bývalému prezidentovi PZ Kovaříkovi za to, že zneužil právomocí verejného činiteľa, nakoľko na pokyn Mikulca dal pokyn komandu, ktoré zasahovalo v prospech úradu inšpekčnej služby, aby zákrok voči trom udavačom bol prerušený, vďaka čomu dvaja z nich mohli ujsť.

Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Strana ju kritizuje za stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka.

„Pani prezidentka si zavolala generálneho prokurátora a zavolala si súčasne námestníka generálneho prokurátora, a chcela od nich, aby generálna prokuratúra zmenila názor na trestné stíhanie pána Kovaříka. Keď som túto tému otváral, tak zväčša odpoveď bola, že čo šírim klebety, čo šírim informácie, ktoré nie sú potvrdené a overené., samozrejme, lebo ide o prezidentku, ide o symbol Progresívneho Slovenska,“ tvrdí Fico.

Žilinka o stretnutí hovoril na nedávnej tlačovej konferencii. Fico zámer oznámil na sobotnej (23. 9.) tlačovej konferencii. Ide podľa neho o dôkaz priameho zasahovania najvyšších predstaviteľov štátu do práce orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v tých najcitlivejších veciach.

Smer-SD chce podať návrh na obžalobu po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorá má byť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do Národnej rady SR. O podaní obžaloby rozhoduje parlament tak, že návrh musí schváliť 90 poslancov a následne ide na Ústavný súd SR.

Fico pripomenul prípad Petra Kovříka, ktorého v auguste 2021 obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prezidentka mala pár dní po vznesení obvinenia pozvať na stretnutie generálneho prokurátora s jeho námestníkom. Bývalý policajný šéf bol obvinený v súvislosti s tým, že dal pokyn na prerušenie zásahu Úradu inšpekčnej služby počas akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pri zadržiavaní svedkov-kajúcnikov.

Predseda Smeru-SD v sobotu prehral úryvok z tlačovej konferencie, kde Žilinka vysvetľoval okolnosti stretnutia. Pár dní po vznesení obvinenia v roku 2021 mala Čaputová povedať, že ak svoj postup prokuratúra pred súdom neobháji, treba rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Už vtedy to generálny prokurátor označil za nevhodné vyjadrenie. Na stretnutí mala prezidentka so Žilinkom rozoberať skutkovú podstatu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa aj v kontexte stíhaného skutku. Prezidentka mu tiež mala povedať, že sa o téme rozprávala aj so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Žilinka jej podľa svojich slov odkázal, že do živej trestnej veci nebude zasahovať.

„Na tomto prijatí pani prezidentka Slovenskej republiky popri iných otázkach prišla k podstate stretnutia až pri položení otázky, kde z pomôcok, ktoré mala pripravené mi začala vysvetľovať skutkovú podstatu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Po chvíli debaty, opäť z písanky, že by sa chcela vrátiť k danej téme a opäť rozoberať problematiku zneužívania právomoci verejného činiteľa. Povedal som, že ja sa s ňou nemôžem baviť o skutkových okolnostiach, pretože je to živá vec a opätovne som povedal, že ja viem, aké sú znaky skutkovej podstaty tohto trestného činu, tak na mňa vytiahla argument, ktorý ma mal zložiť, že ona tam mala minulý týždeň aj pána špeciálneho prokurátora a s tým sa na tú tému bavila. Ja som povedal, nehnevajte sa, táto téma je pre mňa uzavretá, živá trestná vec, ja do nej nebudem zasahovať, navyše ja neviem o tej návšteve špeciálneho prokurátora u pani prezidentky. Bez môjho vedomia sa uskutočnilo,“ priblížil Žilinka.

Fico zároveň pripomenul, že v danom čase sa chceli s prezidentkou stretnúť aj advokáti a obhajcovia a dať jej informácie o manipuláciách trestných konaní. Odkázať im mala, že sa nemôže stretávať s advokátmi a rozprávať sa o živých veciach. Takže ak sa chce niekto sťažovať, lebo má dôkazy o zneužívaní trestného práva, tomu odkáže, že nemôže. Lebo je to živá vec. Keď sa ale bolo treba zastať čurillovcov, tak to nebola zrejme živá vec a tvrdila, že oni nemali byť čo obvinení. A ak bolo treba chrániť Kovaříka, nemala problém sa stretnúť s generálnym prokurátorom a domáhať sa zmeny rozhodnutia. Samozrejme nabrífovaná Lipšicom, ktorý je generálnemu prokurátorovi podriadený. V priamom prenose tu ide bezprecedentný krok na najvyššej úrovni. Symbol priameho zasahovania najvyšších predstaviteľov štátu do práce OČTK v tých najcitlivejších veciach a symbol, ktorý je rovnako
spojený s PS.

Šéf Smeru-SD zdôraznil, že prezidentka môže robiť len to, čo jej dovoľuje zákon. Predstavitelia strany pripomenuli, že generálny prokurátor je zodpovedný Národnej rade SR, nie prezidentovi SR a hlava štátu nemá kompetencie vstupovať do živých vecí.

Fico ďalej oznámil, že hneď po ustanovujúcej schôdzi parlamentu po voľbách, hneď po tom, čo poslanci NR SR zložia sľub do rúk predsedu národnej rady, bude využité ustanovenie Ústavy SR a bude podaný návrh na obžalobu prezidentky SR.

Poslanec NR SR za Smer-SD Boris Susko doplnil, že ústava hovorí jasne, že štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach, rozsahu a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon. Ústava ďalej upravuje kompetencie prezidenta SR, no ani v jednej nie je zmienka o tom, že by prezident mal kompetencie vo vzťahu ku generálnemu prokurátorovi. Tiež zákon o prokuratúre neupravuje ustanovenia, ktoré by riešili vzťah generálneho prokurátora smerom k prezidentovi SR. Ten rieši vzťahy Generálneho prokurátora k vláde a k NR SR. Generálny prokurátor je zodpovedný národnej rade, nie prezidentovi.

Prezident nemá žiadne kompetencie vstupovať do živých spisov. „Z tohto pohľadu žiadne príslušné orgány nie sú kompetentné konať vo veciach takéhoto porušenia ústavy zo strany ústavného orgánu prezidentky Slovenskej republiky a jediná možnosť, akým spôsobom by sa to dalo prešetriť je práve podanie obžaloby v zmysle článku 107 Ústavy Slovenskej republiky a preto sme sa aj takto rozhodli,“ uzatvára Susko.

Viac vo videu:


Zdroj: spravy.rtvs.sk / YouTube / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti