Prokurátor podal obžalobu na exprezidenta Policajného zboru SR Kovaříka za zmarenie zásahu vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Santusovej proti kajúcnikom vystupujúcich v exponovaných spolitizovaných trestných kauzách

26.09.2023 | 10:00
  7
Bývalý policajný prezident bol vyšetrovateľom obvinený už v auguste 2021. Peter Kovařík je podozrivý zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Zemanom alias Zemákom alias Bandurkom a Petrom Petrovom alias Tigrom. Tí sú spolu s Csabom Dömötörom podozriví z krivých výpovedí v niekoľkých toxických kauzách.

Bratislavská krajská prokuratúra podala v pondelok (25. 9.) obžalobu na bývalého prezidenta polície Petra Kovaříka.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal Mestskému súdu Bratislava I obžalobu na obvineného P. K. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti,“ uviedol prokurátor a hovorca bratislavskej prokuratúry Patrik Hujsa.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby navrhol podať obžalobu na bývalého policajného prezidenta po skončení vyšetrovania ešte v júli.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave vtedy uviedol, že sa najskôr oboznámi so spisom a návrhom vyšetrovateľa, a potom rozhodne o ďalšom postupe.

Prípad súvisí s takzvanou vojnou v polícii. Kovařík mal zmariť zásah inšpekčného tímu Oblúk pod vedením Diany Santusovej.

Policajti z inšpekcie sa snažili v lete 2021 zadržať trojicu svedkov, ktorí vypovedali v kauzách vyšetrovaných NAKA. Išlo o Petra Petrova, Mateja Zemana a Csabu Dömötöra.

Bývalý policajný prezident bol obvinený ešte v auguste 2021. Podozrivý je zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Zemanom alias Zemákom alias Bandurkom a Petrom Petrovom alias Tigrom. Tí sú spolu s Csabom Dömötörom podozriví z krivých výpovedí v niekoľkých toxických kauzách.

Viac v článku TU.

Hneď v septembri sa v súvislosti s obvinením vzdal funkcie šéfa polície. Napriek tomu obvinenia od začiatku odmietal. Tvrdil, že vyšetrovanie sprevádzali nezákonnosti.

Ako uviedol Kovařík, akcia sa mala spustiť preto, že príslušníci tímu Oblúk sa dozvedeli to, že NAKA chce začať trestné stíhanie pre zneužitie právomoci členmi tímu. Konkrétne za to, za čo bolo vznesené obvinenie príslušníkom NAKA Jánovi Čurillovi či Pavlovi Ďurkovi a iným.

Exprezident policajtov preto vtedy tvrdil, že akciu Santusovej prerušil pre nezákonnosť postupov.

Diana Santusová zas tvrdila, že všetko potrebné mala, a tak nebol dôvod na prerušenie zásahu. Vysvetlenia listom adresovala aj niektorým politikom. Stopka pre ňu prišla takmer okamžite.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka začiatkom minulého týždňa na tlačovej besede povedal, že prezidentka Zuzana Čaputová sa mala počas rozhovoru s ním snažiť lobovať za obvineného policajného exprezidenta Kovaříka, ktorý akciu špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby zmaril.

Viac v článku TU.

Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Dôvodom je práve uvedené stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Viac v článku TU.

 

Zdroj: tvnoviny.sk / InfoVojna

 

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti