Kľúčové momenty vojny v slovenských bezpečnostných zložkách od volieb 2020 do volieb 2023

04.10.2023 | 10:00
  0
Novinárka Júlia Mikolášiková, známa pod pseudonymom „Piraňa“ zostavila časovú chronológiu udalostí, v ktorej nie sú zahrnuté úplne všetky obvinenia, zrušenia obvinenia či odsúdenia a podobne. Údaje sa týkajú predovšetkým osôb z bezpečnostných zložiek.

Vojna v bezpečnostných zložkách priniesla veľmi nepriehľadnú situáciu a bežní ľudia sa strácajú v záplave informácií. Jedna strana hovorí o prevrate a druhá o útokoch na právny štát. Kde je pravda? Kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí?  Komu sa dá veriť? Zostavila som časovú chronológiu udalostí. Nie sú v nej však zahrnuté úplne všetky obvinenia, zrušenia obvinenia či odsúdenia a podobne. Údaje sa týkajú predovšetkým osôb z bezpečnostných zložiek. Časová os neobsahuje informácie o obvineniach politikov, nominantov a podnikateľov. Vychádzala som z verejných zdrojov a nie je vylúčené, že v chronológii niečo chýba. Rozdelila som ju na tri približne rovnako dlhé časti.

Prvá časť (21.3.2020 – 13.4.2021) 

21. marca 2020 – Nastúpila vláda Igora Matoviča, ministrom vnútra sa stal Roman Mikulec. Policajným prezidentom ostal Milan Lučanský a na poste riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bol Branislav Zurian.

15. apríla 2020 – Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho do funkcie vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

15. mája 2020  - NAKA vykonala akciu proti takáčovcom, obvinili aj Martina Mikulca, ktorého sa však nepodarilo zadržať. Neskôr sa ozval vyšetrovateľovi, že je v Chorvátsku a dostaví sa na výsluch, čo sa však nestalo, vydali na neho tak zatykač.

6. augusta 2020 – Martina Mikulca zo skupiny takáčovcov našli obeseného v Zlíne  v Českej republike, informovali médiá. Mŕtvy bol už dlhšie. Tamojšia polícia prípad začala vyšetrovať ako vraždu, neskôr cudzie zavinenie vylúčili.

V prvej polovici augusta 2020 – Vyplávala na povrch informácia, že bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó mal plánovať vraždu vyšetrovateľa NAKA Bratislava Jána Čurillu. Informáciu policajtom poskytol Peter Petrov alias Tiger. Motívom malo byť to, že viacerí obvinený v kauze takáčovci po obvinení zomreli (spáchali samovraždu) medzi nimi aj Martin Mikulec. Vyšetrovateľ NAKA odbor Stred začal trestné stíhanie vo veci prípravy úkladnej vraždy. Ľudovíta Makóa začali aj odpočúvať. (Oveľa neskôr sa ukázalo že, Ľudovít Makó bol v tom čase príslušníkom SIS.)

31. augusta 2020 – Z funkcie policajného prezidenta odišiel Milan Lučanský, Branislav Zurian ostal na poste riaditeľa NAKA.

17. septembra 2020 – NAKA pri akcii Božie mlyny zadržala a obvinila Ľudovíta Makóa aj na základe výpovede Mateja Zemana alias Zemáka zo skupiny takáčovcov. (Nie za prípravu vraždy Jána Čurillu.) Začal spolupracovať s políciou. Obvinili aj bývalého príslušníka SIS Františka Böhma, ktorý sa na polícii neskôr prihlásil sám a aj on sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. 

22. októbra 2020 – NAKA v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci na základe výpovede Ľudovíta Makóa zadržala o obvinila špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a funkcionára z Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho, ktorý začal spolupracovať s políciou.

22. októbra 2020 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa začal trestné stíhanie vo veci založenia a zločineckej skupiny v prípade Očistec.

22. októbra 2020 - Bývalý riaditeľ Finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník sa stretol s exkolegami Petrom Koščom a Marekom Švarcom, vedel, že proti nemu vypovedá  Ľudovít Makó. Bývalých podriadených žiadal o informácie, ktorými by sa mohol vykúpiť, vravel im, že mu výsluch na špeciálnej prokuratúre dohodol Farár (Vladimír Pčolinský – riaditeľ SIS) cez Dana (Daniel Lipšic – vtedy advokát). Dvojica si Bernarda Slobodníka nahrala.

22. októbra 2020 – Peter Petrov alias Tiger poslal Slobodníkovi správu s textom: “..Bedi, ked' treba už nás spojili, aj tak ma daj ako svedka a že si mi ako kamarátovi vravel, čo tieto špiny robia, a že si sa bál o život, ja ti to všetko potvrdím.“  

23. októbra 2020 – Bernard Slobodník išiel na špeciálnu prokuratúru, ale výsluch sa nekonal, deklaroval však svoj záujem vypovedať, určili mu termín výsluchu a spísali o tom úradný záznam.

23. októbra 2020 – Bernard Slobodník kontaktoval podriadeného Mariána Kučerku a tvrdil mu vraj, že má informácie o výpovediach Ľudovíta Makóa proti nemu a potreboval by informácie k prípadom: "JOPI TRADE, SWAN, Benzinol, Interblue Goup a k veci pána Mikulca".

27. októbra 2020 – Bernard Slobodník kontaktoval kolegu Jána Hazucha a žiadal ho o stretnutie.

28. októbra 2020 - Ján Hazucha a Marián Kučerka sa stretli s Bernardom Slobodníkom a dali  mu nejaké čiastkové informácie k prípadom, ktoré ho zaujímali. 

29. októbra 2020 –  Bernard Slobodník prišiel v sprievode advokátov Daniela Lipšica a Petra Kubinu na špeciálnu prokuratúru. Čakalo ich tam trio novinárov z Aktuality.sk, TV Markíza a Topky.sk.

29. októbra 2020 – Riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský napísal SMS vtedy advokátovi Danielovi Lipšicovi, že "má informácie zo strany SMER – SSD a Hlas, že sú z výpovede Bernarda Slobodníka nervózni a naviac z toho, že je tam s ním on (Lipšic)".

niekedy v októbri 2020 –  Policajt z finančnej jednotky NAKA Vladimír Bisták sa stretol v Leviciach s Bernardom Slobodníkom a riešil s ním niektoré prípady, o ktorých mohol vedieť od prokurátorov špeciálnej prokuratúry a  Petra Petrova alias Tigra. 

30. októbra 2020 – vypovedal Vladimír Bisták.

3. novembra 2020 – opäť vypovedal ako svedok Vladimír Bisták.

4. novembra 2020 - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar podal trestné oznámenie z dôvodu kriminalizácie jeho osoby.

5. novembra 2020 – NAKA realizovala akciu Očistec. Zadržali a obvinili viacerých bývalých policajných funkcionárov medzi nimi aj Tibora Gašpara.

8. novembra 2020 – Televízia JOJ zverejnila informáciu o anonyme, ktorý popisoval údajné vzťahy na NAKA medzi funkcionármi. Spomínajú sa tam aj mená policajtov, ktorí prešli do NBÚ a SIS a aj Peter Košč alias pán X a Peter Petrov alias Tiger. Jedno meno policajta tam však chýba. Ide o policajta, ktorý v minulosti pôsobil vo vyšetrovacom tíme Gorila a má/mal blízky vzťah s Vladimírom Pčolinským a prešiel do SIS. (Jeho meno sa oveľa neskôr objavilo v uznesení z kauzy Rozuzlenie.)  

16. novembra 2020 - Vyšetrovateľ národnej finančnej jednotky NAKA Marián Kučerka spísal u notára zápis, v ktorom obvinil prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michali Šúreka, že voči nemu vyvíjali nátlak a chceli od neho výpovede.

2. decembra 2020 - V rámci kauzy Judáš obvinili bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, vypovedal proti nemu Norbert  Paksi aj František Böhm. Obvinili aj námestníka SIS Borisa Beňu. Vypovedal proti nemu Ľudovít Makó a František Böhm. 

Obvinili tiež šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a policajta Ladislava Vičana. Obaja aj spolu s Borisom Beňom mali žiadaním vysokej čiastky vydierať podnikateľa Dušana Bočkaya z firmy Bopal. Na utajenom stretnutí mu vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó vysvetlil, ako sa dá blokácia majetku firmy zvrátiť. Neskôr podnikateľ zaplatil 200-tisíc z požadovanej sumy. V prípade vystupoval aj Milan Lučanský, ktorý na stretnutí v roku 2019 povedal Ľudovítovi Makóovi, že Dušan Bočkay podal trestné oznámenie pre vydieranie.

Obvinili aj vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka za to, že vynášal informácie sýkorovcom a aj ďalších funkcionárov SIS,  finančnej správy, či polície.

6. decembra 2020 – Súd zobral do väzby okrem iných aj  Borisa Beňu a jeho vtedajší advokát Daniel Lipšic oznámil, že klient spolupracuje s vyšetrovateľmi NAKA. Vo väzbe skončil aj Milan Lučanský.

30. decembra 2020 –Milan Lučanský tragicky zomrel vo väzbe.

Koncom roka 2020 alebo začiatkom roka 2021  – SIS na základe príkazu súdu začala odpočúvať auto Petra Petrova alias Tigra.

Koncom roka 2020 alebo začiatkom roka 2021 - Bývalý šéf bratislavských operatívcov  Ján Káľavský sa domáhal stretnutia s vtedajším riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom. Presný dátum si vraj Branislav Zurian nevie spomenúť. Bolo to iba pár dní po tom, ako zomrel Milan Lučanský, ktorý bol jeho veľmi blízky priateľ. Branislav Zurian mal dovolenku. Ján Káľavský ho tak navštívil doma v Poprade. Porozprával mu príbeh o tom, ako NAKA manipuluje kauzy. Branislav Zurian si Jána Káľavského nahral, robil tak vraj z bezpečnostných dôvodov. 

20. januára 2021 - Začali trestné stíhanie vo veci pre korupciu (úplatok v knihe) Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána  X na základe výpovede Bernarda Slobodníka.

22. januára 2021 -  Boris Beňa začal vypovedať aj proti svojmu niekdajšiemu kamarátovi Vladimírovi Pčolinskému. Na výsluchu opísal, ako si podelili 40-tisíc eur od vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára za to, že mu dá SIS pokoj. V tento deň polícia začala trestné stíhanie.

28. januára 2021 – Policajným prezidentom sa stal Peter Kovařík.

28. januára 2021 -  Operatívci inšpekcie k trestnej činnosti  Petra Košča alias pána X vyťažili Bernarda Slobodníka.

V období február až marec 2021  - Navštevovali vo väzbe obvineného Mariána Kučerku policajti a prehovárali ho, aby sa ospravedlnil prokurátorom za to, že ich obviňoval z nátlaku. 

3. februára 2021 - Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci prípravy úkladnej vraždy Jána Čurillu, z ktorej podozrievali Ľudovíta Makóa. „Vyšetrovaním boli zadovážené dôkazné prostriedky, ktoré bezpečne vylučovali vyjadrený predpoklad pri začatí trestného stíhania vo vzťahu k otázke prípravy vraždy poškodeného." Inými slovami povedané, vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu nikto nechcel zavraždiť. 

5. februára 2021 - Bol doručený realizačný návrh v korupčnom prípade Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána X operatívcov inšpekcie do spisu NAKA. 

5.februára 2021 - Ľudovít Makó vypovedal o úplatku pre Vladimíra Pčolinského.

11. februára 2021  - Vyšetrovateľka NAKA odstúpila časť výpovede Bernarda Slobodníka v korupčnom prípade Dušana Kováčika a Petra Košča alais pána X vedúcemu tímu Očistec Ľubomírovi Daňkovi.

12. februára 2021 – Riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský podal trestné oznámenie v súvislosti s možnými manipuláciami trestných konaní.

13. februára 2021 – Kľúčový svedok policajnej korupcie František Böhm sa zastrelil.

15. februára 2021 –  Advokát kajúcnikov Bernarda Slobodníka a Borisa Beňu - Daniel Lipšic sa stal špeciálnym prokurátorom.

3. marca 2021 – Peter Košč alias pán X odletel zo Schwechatu do Dubaja.

9. marca 2021 – Peter Košč alias pán X odletel z Dubaja na Maldivy.

10. marca 2021 - Začali trestné stíhanie pre podozrenia z manipulácií vyšetrovaní na základe trestného oznámenia Vladimíra Pčolinského.

11. marca 2021 – Obvinili Vladimíra Pčolinského a Zoroslava Kollára za korupciu, na základe výpovedí Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa. Súd ich vzal do väzby.

11. marca 2021 - Peter Petrov alias Tiger priznal vyšetrovateľovi NAKA Tomášovi Emmelovi, že si vymýšľa pri výpovediach a má mu potvrdiť,  čo bude potrebovať. Tohto svedka mu už predtým spomínal prokurátor zo špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa, Tomáš  Emmel o tom informoval vtedajšieho riaditeľa NAKA Branislava Zuriana a aj spísal úradný záznam. Branislav Zurian si Tomáša Emmela nahral.

23. marca 2021 -  Policajti z elitného tímu Očistec chceli zadržať Petra Košča alias pána X, doma ho však nenašli, zistili, že už skôr odletel do Dubaja. Obvinili ho aj s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom na základe výpovede Bernarda Slobodníka.

V lete 2016 vraj na chodbe Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave prevzal Dušan Kováčik úplatok v sume 50-tisíc eur v knihe s vyrezanými stranami. Úplatok sa údajne týkal „upratania“ dvoch prípadov. Išlo o pozemkovú kauzu Petra Košča a známy prípad vynášania informácií zločineckej skupine sýkorovcov. Podozrivým bol dnes už bývalý policajt a ex-príslušník SIS Jozef Rehák, ktorý sa do funkcie riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností na policajnom prezídiu dostal za éry vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. 

24. marca 2021 – Peter Košč alais pán X odletel z Maldív späť do Dubaja.

25. marca 2021 – Peter Košč alias pán X mal plánovaný let z Dubaja späť na Schwechat, no do lietadla už nenastúpil. Pre televíziu JOJ sa vyjadril, že je na dovolenke v zahraničí. Polícia vyhlásila po ňom pátranie, šlo o takzvané pátranie po pobyte.  Ide o zisťovanie informácií, kde sa dotyčný nachádza. Neskôr vydali príkaz na zatknutie a aj medzinárodný a európsky zatykač.

27. marca 2021 – Šéf bratislavskej operatívy NAKA Ján Káľavský išiel za nadriadeným Branislavom Zurianom a oznámil mu, že má informácie o manipulácii korupčnej kauzy Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána X a tiež, že v minulosti zabezpečoval svedka Csabu Dömötöra, aby vypovedal spôsobom, že bude možné vzniesť obvinenie, aj keď to nebola pravda.

29. marca 2021 – Riaditeľ NAKA Branislav Zurian spísal úradný záznam o stretnutí s Jánom Káľavský, ktoré sa odohralo dva dni predtým.

1. apríla 2021 – Nastúpila nová vláda. Premiérom sa stáva Eduard Heger, Igor Matovič má funkciu ministra financií. Roman Mikulec ostáva na ministerstve vnútra.

12. apríla 2021 – V kauze Judáš došlo k zvratu. Bývalému námestníkovi SIS Borisovi Beňovi, šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bratislavskému policajtovi Ladislavovi Vičanovi zmenili právnu kvalifikáciu. Poškodený Dušan Bočkay totiž zmenil výpoveď a z pôvodného vydierania, za ktorý hrozili vysoké tresty sa stala korupcia. Trojicu tak obvinili z prijímania úplatku.

13. apríla 2021 – Borisa Beňu, ktorý sa priznal k vlastnej trestnej činnosti v kauze Judáš (aj prípad Bopal) vylúčili na samostatní konanie.

13. apríla 2021 – Vladimírovi Pčolinskému pribudlo obvinenie z podplácania bývalého policajta Mariána Kučerku, ktorý tvrdil, že mu mal dať úplatok 10-tisíc eur za to, aby nebola stíhaná istá firma. Vyšetrovanie však neprinieslo žiadne iné dôkazy. 

Druhá časť (30.4. 2021- 23.3.2022) 

30. apríla 2021 – Začali neodkladné odpočúvanie v kanceláriách policajtov NAKA schválené príkazom Krajskej prokuratúry Bratislava.

1.mája 2021 – Začali na základe príkazu súdu odpočúvať kancelárie policajtov z NAKA (príkaz číslo 1.)

14.mája 2021 - Začali na základe príkazu súdu odpočúvať kancelárie policajtov z NAKA (príkaz číslo 2. a príkaz číslo 3.)

5.mája 2021 – Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste,  ktorú s prokurátorom uzavrel Norbert Paksi za založenie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa a opakované prijímanie úplatkov mu sudca potvrdil trest päť rokov, ktoré bývalý policajný funkcionár strávi vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Sudca rozhodol aj o treste prepadnutia  majetku.

Paksi mal podľa popisu jednotlivých skutkov v dohode o vine a treste pomáhať mafiánskej skupine takáčovcov, a to tak, že im cez prostredníkov Františka Bohma a Martina Mikulca posúval informácie o "rozpracovanosti" jednotlivých členov skupiny zo strany polície. Za tieto služby získaval peňažnú odmenu.

Expolicajt mal tiež vynášať dôverné informácie z vyšetrovania. V auguste 2020 podľa obvinení informoval v Chorvátsku Františka Bohma a následne v Bratislave Borisa Beňu o tom, že Ľudovít Makó je odpočúvaný a podozrivý v prípade prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA. Norbert Paksi mal tiež podľa obvinení minimálne od roku 2012 poskytovať Františkovi Bohmovi informácie o rozpracovanosti a odpočúvaní ľudí z telefónneho zoznamu, v ktorom boli okrem čísla Františka Bohma aj kontakty na tých, s ktorými obchodoval. Za to mal Norbert Paksi inkasovať úplatky na mesačnej báze, najskôr cez tisíc eur, neskôr 2-tisíc a v rokoch 2018 a 2019 aj 15-tisíc eur mesačne. Celková suma, ktorú takto  za osem rokov získal bola minimálne 380-tisíc eur.

6. mája 2021- Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za riaditeľa SIS Michala Aláča.

14. mája 202 - Expolicajt Peter Koščo vydal nahrávku s Bernardom Slobodníkom policajtom z Úradu inšpekčnej služby.

15. mája 2021 - Riaditeľ NAKA Branislav Zurian odišiel na vlastnú žiadosť do civilu.

17. mája 2021 - Uskutočnilo sa stretnutie ústavných činiteľov v SIS, ktoré sa týkalo podozrení na manipulácie trestných konaní na NAKA. 

10. a 11. júna 2021 - Inšpekcia zobrala citlivé spisy NAKA, vrátane originálu spisu k prípadu Vladimíra Pčolinského. 

20. mája 2021 - Marián Kučerka sa čiastočne priznal k činom, z ktorých bol obvinený.

21. mája 2021- Inšpekcia obvinila Branislava Zuriana, mal vyzradiť námestníkovi SIS Borisovi Beňovi, že Ľudovíta Makóa odpočúvajú v súvislosti s prípravou vraždy Jána Čurillu. Doma mu urobili aj domovú prehliadku. Obvinenie mu po pár dňoch zrušil prokurátor a Ústavný súd SR konštatoval, že príkaz na domovú prehliadku bol nezákonný. Obvinili aj Jána  Káľavského, mal vynášať informácie Petrovi Koščovi alias pánovi X. Aj jemu prokuratúra obvinenie zrušila.

26.mája 2021  - Začali na základe príkazu súdu odpočúvať kancelárie policajtov z NAKA (príkaz číslo 4.).

27. mája 2021 - Začali na základe príkazu súdu odpočúvať kancelárie policajtov z NAKA (príkaz číslo 5. a príkaz číslo 6.).

27.mája 2021 – Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú Boris Beňa uzavrel s prokurátorom. Dostal na trojročný trest s podmienkou na päť rokov, uložil mu aj peňažný trest vo výške 14- tisíc eur. Zároveň sa nesmie stretávať s Ľudovítom Makóom (prijímanie úplatku) ktorý proti nemu vypovedal.

Borisa Beňu odsúdili aj za to, že mal sľúbený úplatok 50-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya, ktorý mal problémy s daňovou kontrolou vo firma Bopal. Teda za prijímanie úplatku. K čomu sa priznal a s touto právnou kvalifikáciou súhlasil. Na veci sa podieľal aj riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bývalý policajt Ladislav Vičan, ktorí vinu popierali. 

Peter Gašparovič s Ladislavom Vičanom si mali vypýtať 350-tisíc eur. Podnikateľ mal totiž problém s tým, že finančná správa mu zablokovala majetok.  Napokon dostali menej, sumu 200-tisíc eur si mali rozdeliť po 50-tisíc všetci štyria  no bývalý riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó však vypovedal, že žiadne peniaze nezobral. O peniazoch od Dušana Bočkaya vraj  nevedel a až po roku, sa o tom dozvedel od policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý ho upozornil, že  Dušan Bočkay na nich podal trestné oznámenie pre vydieranie.

11.  júna 2021- Minister vnútra Roman Mikulec poveril zastupovaním riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza.

V júli 2021 - Médiá informovali, že Marián Kučerka svoje tvrdenia proti prokurátorom Michalovi Šúrekovi a Ondrejovi Repovi odvolal, ospravedlnil sa a uviedol, že predtým konal v strachu o svoju rodinu.

3. júla 2021 - Tím Fénix z NAKA odbor Východ zadržal riaditeľa inšpekcie Adriána Szabóa na základe výpovede Bernarda Slobodníka. Peter Petrov alias Tiger vypovedal na šéfa Úradu inšpekčnej služby a jeho zástupcu Róberta Zaplatílka. Hovoril o televízoroch aj mobilných telefónoch. Funkcionárom ich mal následne odovzdať Bernard Slobodník, ktorý spomínal aj peniaze. Adrián Szabó vravel, že šlo o dary a peniaze mu Bernard Slobodník dal k narodeniu potomka. Na oplátku mu aj s kolegom Róbertom Zaplatílkom dali hodinky. Napokon sa však priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Uložili mu trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Paradoxne Zaplatílka nikdy neobvinili.

12.júla 2021 – Na inšpekcii vypovedal Branislav Zurian a opísal, ako a kedy za ním prišiel Ján Káľavský a tiež, že po marcovom stretnutí s podriadeným kontaktoval inšpekciu. A spomenul aj stretnutie z prelomov rokov. Tiež opisoval, čo mu mal údajne hovoriť Ján Káľavský o krivení výpovedí v kauze Očistec a aj o osobe Peter Petrov alias Tiger.

16. júla 2021 - Vyšetrovateľom NAKA už odpočúvajú kanceláriu a policajná inšpekcia nahrá odposluch, ako riešia podozrenia voči nej samotnej, že ich chce diskreditovať. Inšpekcia však predbehne vyšetrovateľov a odposluch neskôr využije na ich väzobné stíhanie.

17.júla 2021 - Šéfka inšpekčného tímu Oblúk Diana Santusová povolala sobraneckých kukláčov na zásah.

20. júla 2021 - Inšpekcia zadržala Csabu Dömötöra. Mateja Zemana a Petra Petrova alias Tigra sa im zadržať nepodarilo. Zeman a Petrov boli na na úteku, vyhlásili po nich pátranie a súd vydal aj zatykače. Obvinili ich z krivých svedectiev. Peter Petrov alias Tiger mal navádzať svedkov Csabu Dömötöra a Mateja Zemana na „vedomé uvádzanie nepravdivých skutočností“ v ich postavení svedkov, aby získal „nenáležité výhody“. Csaba Dömötör sa ku skutku priznal a za krivé svedectvo bol odsúdený.

1.augusta 2021 - Skončilo odpočúvanie kancelárií NAKA (príkaz číslo 1.)

1. augusta 2021 - Bola do funkcie riaditeľky NAKA vymenovaná Eva Kurrayová, prešla riadnym výberovým konaním päťčlennej výberovej komisie.

12. augusta 2021 – NAKA mala tiež záujem o  Petra Petrova alias Tigra, napokon ho aj zatkla na hraničnom priechode Rajka – Rusovce.  Obvinili ho v kauze Vata týkajúcej sa miliónových biznisov na ministerstve vnútra.  Paradoxne tento prípad inicioval on sám. Sudca špecializovaného trestného súdu ho vzal do väzby.

14.augusta 2021 - Skončilo odpočúvanie kancelárií NAKA (príkaz číslo 2. a príkaz číslo 3.).

 20. augusta 2021- V Chorvátsku zatkli Mateja Zemana, napokon ho prepustili a na Slovensko sa vrátil sám.

 24. augusta 2021 - Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera na základe paragrafu 363 Trestného poriadku zrušil vyšetrovanie NAKA, ktoré preverovalo podozrenia, že ľudia s väzbami na SIS kontaktovali pracovníkov policajnej inšpekcie, aby zinscenovali vyšetrovanie kajúcnikov a potom ich vo väzbe zlomili krivo svedčiť proti vyšetrovateľom NAKA.

26.augusta 2021 – Krajská prokuratúra Bratislava obvinila policajného prezidenta Petra Kovaříka za to, že mal prerušiť zásah inšpekčného tímu. Peter Kovařík obvinenie odmieta, bráni sa, že nedovolil zneužívať zásahovú jednotku, ktorá patrila do jeho pôsobnosti.

31. augusta 2021 -  Peter Kovařík vo funkcii policajného prezidenta skončil.

31. augusta 2021 - Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenie. Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zrušil uznesenia vyšetrovateľa NAKA z 11. marca a 13.apríla 2021, pre zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímanie úplatku, ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti a podplácanie. Jozef Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná. Námestník taktiež zrušil obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi pre podplácanie. Vladimír Pčolinský sa dostal z väzby na slobodu.

11. septembra 2021 - Unikol realizačný návrh NAKA, podľa ktorého policajti plánovali stíhať Dianu Santusovú, Branislava Zuriana či Jána Kaľavského a príslušníka SIS Martina Ciriaka. Údajných členov zločineckej organizácie mal riadiť Peter Košč alias pán X. Policajti tak chceli začať nové trestné stíhanie vo veci, keďže pôvodné zrušila generálna prokuratúra.

13. septembra 2021 – Zadržali policajtov z NAKA Jána Čurillu a spol. a dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza.

14. septembra 2021 – Obvinili policajtov z NAKA Jána Čurillu a spol., ktorých vedenie polície a ministerstva vnútra označilo za našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami. Niekoľko dní boli aj vo väzbe. Prípad nie je doposiaľ ukončený.

14. septembra 2021 - Dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza obvinili zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Mal participovať s Jánom Čurillom a spol. a poskytovať im informácie z prostredia inšpekcie. Peter Scholtz ešte v júli 2021 pozastavil činnosť Diane Santusovej, ktorá bola vedúcou tímu zaoberajúcim údajným manipulovaním vyšetrovania medializovaných káuz. Dôvodom malo byť, že šéf inšpekcie prijal niekoľko podaní, ktoré mohli zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu inšpekcie. Peter Scholtz sa zároveň rozhodol požiadať o vyšetrenie vedúcej tímu na polygrafe.

14.septembra 2021 – Expolicajt Peter Koščo vypovedal ako svedok v kauze Očistec a podrobne sa vyjadroval ku stretnutiu s Bernardom Slobodníkom, ktoré si aj s kolegom Petrom Koščom nahrali.

14.septembra 2021 - Expolicajt Ján Hazucha (v súčasnosti funkcionár Národného bezpečnostného úradu) vypovedal v kauze Očistec, že jeho a kolegu z polície Mariána Kučerku kontaktoval Bernard Slobodník a žiadal ich o stretnutie. Schôdzky sa konali 27. a 28.októbra 2020. Slobodník mal vedieť zhruba z akých skutkov mal byť podozrivý a tu sa ďalej bavil s Mariánom Kučerkom o veciach, ktoré ho mali vyviňovat zo spáchania trestnej činnosti. Povedal, že prokurátori s ktorými sa stretol chceli, aby vypovedal nejaké informácie najmä na osoby Tibor Gašpar, Róbert Krajmer, Peter Hraško a Dušan Kováčik.

16. september 2021 – Štefan Hamran sa stal dočasným policajným prezidentom.

22. septembra 2021 – Opätovne obvinili Jána Káľavského na základe výpovede Petra Petrova alias Petrova. Tentokrát aj z korupčných trestných činov. Ján Káľavský už nebol na Slovensku, pred stíhaním ušiel do Bosny a Hercegoviny, v balkánskej krajine požiadal o azyl a pracuje v požičovni elektrobicyklov.

25.septembra 2021 - Skončilo odpočúvanie kancelárií NAKA (príkaz číslo 4.).

26. septembra 2021  - Skončilo odpočúvanie kancelárií NAKA (príkaz číslo 5. a príkaz číslo 6.).

Niekedy v septembri 2021 – Súd vydal posledný známy príkaz na odpočúvanie kancelárií policajtov z NAKA na ďalšie tri mesiace. No podľa všetkého sa už v odpočúvaní nepokračovalo.

15. októbra 2021 - Dočasný policajný prezident Štefan Hamran vymenoval do funkcie riaditeľa NAKA Branka Kišša.

21. októbra 2021 - Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan uznal Špecializovaný trestný súd za vinných z prijímania úplatku v Kauze Bopal.

3. decembra 2021 – Prokurátor zo špeciálnej prokuratúry prepustil z väzby Petra Petrova alias Tigra, v ktorej bol pre obvinenie v kauze Vata. Hneď po prepustení ho však zadržali policajti z Úradu inšpekčnej služby, kvôli už skoršiemu obvineniu v prípade manipulácií v trestných konaniach na NAKA, po vypočutí ho však prepustili zo zadržania.

16. decembra 2021 - Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní policajného prezidenta a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sa posilnili, zemnou zákona o štátnej službe príslušníkov PZ, ktorú 30. novembra schválili poslanci parlamentu. Novelizovaný zákon 13. decembra podpísala prezidentka Zuzana Čaputová 

Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné aj bez udania dôvodu. Zrušilo sa odporúčanie výsledku verejného vypočutia v parlamentnom brannobezpečnostnom výbore pre vymenovanie kandidáta ministrom vnútra na funkciu prezidenta PZ, ako aj odporúčanie pri odvolaní na základe aspoň trojpätinovej väčšiny hlasov všetkých členov výboru. Minister tak nie je  pri výbere viazaný závermi výboru. Týkať sa to bude aj výberu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby.

Cieľom verejného vypočutia má byť prezentácia kandidátov predložených ministrom vnútra na dané funkcie pred poslancami a verejnosťou. Kandidát na policajného prezidenta a riaditeľa inšpekcie ho absolvujú ešte pred vymenovaním ministrom.

19. decembra 2021 - Vydal ústavný súd nález, v ktorom konštatoval zaujatosť sudcu najvyššieho súdu Juraja Klimenta kvôli jeho rodinnému vzťahu s prokurátorom z Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejom Repom.

10. januára 2022 - Peter Scholtz skončil ako dočasný riaditeľ Úradu inšpekčne služby. Nahradil ho Róbert Miko.

11. januára 2022 - Polícia má nové vedenie. Prvým viceprezidentom sa stal doterajší poverený šéf NAKA Branko Kišš. Na jeho miesto riaditeľa agentúry zasa postúpil Ľubomír Daňko, ktorý bol šéfom tímu Očistec. Druhým policajným viceprezidentom sa stal Damián Imre z Lynx Commanda.

8. februára 2022 – Opätovne obvinili Vladimíra Pčolinského no iba v prípade, ktorý sa týka Zoroslava Kollára.

8.marca 2022 - Z NAKA odbor Bratislava odstúpili na NAKA odbor Východ  spis, ktorý neskôr vyústil na NAKA odbor Stred do kauzy Rozuzlenie.

11. marca 2022 – Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Tomášovi Emmelovi v súvislosti s kauzou Valčeky na základe podania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

14. marca 2022 - Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Mariánovi Kučerkovi v súvislosti s kauzou Valčeky na základe podania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

14. marca 2022 - Na Špecializovanom trestnom súde sa konalo hlavné pojednávanie vo veci obžalovaného Mariána  Kučerku. Odvolal svoje priznanie z 20. mája 2021. Zotrval však na výpovedi z prípravného konania z 2. decembra 2020 (deň vznesenia obvinenia), v ktorej uviedol, že skutky, tak ako sú popísané v uznesení o vznesení obvinenia, sa nestali. „Dňa 2. decembra 2020 sa vyhrážky pánov prokurátorov naplnili a so sľúbeným humbugom pre mňa v skorých ranných hodinách prišlo domov Lynx komando. Len vrtuľník sa nekonal,“ povedal.

17. marca 2022 -  Špecializovaný trestný súd odsúdil Mariána Kučerku bol za branie úplatkov na 11 rokov nepodmienečne.

23. marca 2022 - Zvrat v prípade nastal pri rozhodovaní o odvolaniach na Najvyššom súde SR v kauze Bopal. Petra Gašparoviča s Ladislavom Vičanom uznali za vinných, no odsúdili ich za nepriamu korupciu. Znamenalo to podstatné zníženie trestu. Peter Gašparovič dostal trest dvadsaťdva mesiacov a Ladislav Vičan dvadsať mesiacov. 

Pre zmiernenie posudzovania skutkov bola kľúčová výpoveď  Ľudovíta Makóa, ktorý povedal, že s Dušanom Bočkayom odblokovanie majetku riešil, no za to si úplatok nepýtal. Ak si teda Peter Gašparovič s Ladislavom Vičanom vypýtali úplatok „nekonali tak v súčinnosti verejného činiteľa.“ Ľudovít Makó totiž konal v tomto prípade len v rámci „kamarátskej výpomoci.“ A tak z priamej korupcie vznikla nepriama.

?? - Bývalého majiteľa firmy Bopal Dušana Bočkaya obvinili v kauze Bopal z nepriamej korupcie v prípade, ktorý sám ohlásil polícii. 

?? - V kauze Bopal prokurátor zrušil obvinenie podnikateľovi Dušanovi Bočkayovi za nepriamu korupciu z dôvodu, že napomáhal objasniť skutok.

Tretia časť (1.4. 2022– 2.10.2023)

1. apríla 2022 -  Riadnym policajným prezidentom sa stal Štefan Hamran. Dosiaľ pôsobil vo funkcii na základe dočasného poverenia.

2. apríla 2022 – Zadržali a obvinili Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa za krivú výpoveď a prísahu v korupčnej kauze Vladimíra Pčolinského. Prokurátor im následne obvinenie zrušil.

8. apríla 2022 – Ľudovít Makó podal na generálnej prokuratúre trestné oznámenie a opísal podozrenia z toho, že ho nelegálne monitoruje SIS.

20. apríla 2022 – NAKA obvinila príslušníka SIS Martina Ciriaka z korupcie na základe výpovede Petra Petrova alias Tigra. Za úplatok mal poskytovať informácie či krytie inému podnikateľovi.  

25. apríla 2022 - Policajti z NAKA  zasahovali na Okresnom súde Bratislava 3, hľadali spis a najmä jeho utajovanú prílohu z prípadu obvinenia dvoch známych spolupracujúcich svedkov - Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, ktorých obvinili z krivej výpovede v kauze týkajúcej sa korupcie Vladimíra Pčolinského.

24. mája 2022 - Inšpekcia  za korupciu a za zneužívanie právomocí obvinila vyšetrovateľa NAKA Tomáša Emmela a aj vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku. Vypovedal proti nemu Peter Petrov alias Tiger, od ktorého mal vraj vziať úplatok v podobe odmeny za architekta. Usvedčoval ho aj Bernard Slobodník. Vraj vzal úplatok 2 500 eur za to, že zabrzdí vyšetrovanie Štefana Žigu (príbuzného politika Petra Žigu – Hlas, predtým SMER - SSD). 

24. mája 2022 - Najvyšší súd SR Dušana Kováčika odsúdil na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100 - tisíc eur za  prijímania úplatku ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Oslobodenie spod obžaloby pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny zdôvodnil súd tým, že neboli naplnené všetky znaky trestného činu, hoci samotný skutok sa aspoň sčasti stal. Argumentoval aj tým, že svedok Ľudovít Makó poprel väzby so skupinou takáčovcov.  Senát sa nestotožnil ani s obžalobou pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, keďže čin nebol spáchaný v súvislosti s jeho právomocou a zodpovednosťou. "Išlo o porušenie služobných povinností prokurátora."

27. mája 2022 - Špecializovaný trestný uložil konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi peňažný trest 70-tisíc eur. Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi prokurátorom  a obvineným z trestných činov nepriamej korupcie a podplácania. Ide o prípad s Vladimírom Pčolinským.

14. júna 2022 – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúru zastavil trestné stíhanie za prijímanie úplatku voči Ľudovítovi Makóovi z dôvodu, že  podstatnou mierou prispel k objasneniu skutkov zločineckej skupiny, korupcie a ekonomickej trestnej činnosti a usvedčuje ich páchateľov.

8. spetembra 2022 – Začalo sa pojednávanie s Dušanom Kováčikov a Petrom Koščom alias pánom X  (súdia ho v neprítomnosti) v korupčnej kauze. Kľúčovým svedkom Úradu špeciálnej prokuratúry je bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník.

V lete 2016 na chodbe Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave vraj prevzal úplatok v sume 50-tisíc eur od Petra Košča alias pána X a odovzdal ho Dušanovi Kováčikovi v knihe s vyrezanými stranami. Slobodník sa ku korupcii sa priznal, stíhaný bol v samostatnom konaní.(Ako stíhanie skončilo prokuratúra tají.) 

Úplatok sa údajne týkal „upratania“ dvoch prípadov. Išlo o pozemkovú kauzu Petra Košča a  prípad vynášania informácií zločineckej skupine sýkorovcov. Podozrivým bol dnes už bývalý policajt, ktorý sa do funkcie riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností na policajnom prezídiu dostal za éry vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica.

Prítomná prokurátorka Martina Kellerová súhlasila s návrhom na vykonanie dôkazu – prepisu nahrávky rozhovoru medzi svedkom Bernardom Slobodníkom a jeho bývalými kolegami Peter Koščom a Marekom Švarcom. Ten spochybňuje dôveryhodnosť svedka.

9. septembra 2022 – Na pojednávaní s Dušanom Kováčikom vypočuli svedka Bernarda Slobodníka, zaskočilo ho, keď mu súd dal po požiadavke obhajoby na prečítanie prepis nahrávky z októbra 2020, na ktorej sa rozprával s Petrom Koščom a Marekom Švarcom. Keď Bernard Slobodník do prepisu nazrel, odmietol to čítať a sudcu sa pýtal, či ide o legálnu nahrávku. On totiž považuje nahrávku za nelegálnu a odmietal sa vyjadriť k obsahu.

Nemal vraj informácie z orgánov činných v trestnom konaní o tom, že chcú zadržať aj jeho, je vysoko vzdelaný človek, ktorý dlho pôsobil v policajných štruktúrach, a tak mu bolo zrejmé, že k tomu musí časom dôjsť. „Keďže som aj ja bol určitou súčasťou zločineckej skupiny, ktorá pôsobila na policajnom zbore, som o mnohých veciach dobre vedel a na mnohých som sa aj zúčastnil. Priemerne inteligentný človek si vie dať dokopy, že pokiaľ sa táto lavína spustila, tak sa bude týkať všetkých tých, ktorí sa jej zúčastňovali,“ vypovedal.

10. novembra 2022 – Pokračovalo pojednávanie s Dušanom Kováčikom. Dozorový prokurátor Michal Šúrek, namietal už vykonaný dôkaz – prepis nahrávky s kľúčovým svedok Bernard Slobodník s exkolegami, s ktorého vykonaním jeho kolegyňa súhlasila. Samosudca Michal Truban mu nevyhovel.

31. januára 2023 – Bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana opätovne obvinila inšpekcia za to, že mal vyzradiť Borisovi Beňovi informácie o odpočúvaní Ľudovíta Makóa v súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu.

28. februára 2023 – Riaditeľ inšpekcie Róbert Miko skončil vo funkcii aj v policajnom zbore.

11.marca 2023 – Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Tomášovi Emmelovi na základe podania podľa paragrafu 366 Trestného poriadku. (kauza Valčeky – úplatok od Bernarda Slobodníka)

15. marca 2023 - Minister vnútra Roman Mikulec poveril výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Juhása, ktorý bol vedúcim tímu vyšetrujúceho vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Je to brat Petra Juhása, ktorý vyšetroval kauzu poľovnícka chata a je trestne stíhaný. Vyšetruje ho práve inšpekcia.

5. mája 2023 – Bývalému riaditeľovi NAKA Branislavovi Zurianovi zrušila prokuratúra obvinenie aj po druhý raz.

15. mája 2023 - Nastal koniec vlády Eduarda Hegera. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala úradníckú vládu. Premiérom sa stal Ľudovít Ódor. Ministerom vnútra Ivan Šimko.

15. mája 2023 –Advokáti obžalovaného Dušana Kováčika poslali elektronicky na Špecializovaný trestný súd  odborné vyjadrenie psychológa k osobe svedka Bernarda Slobodníka. Na druhý deň  odborné vyjadrenie doručili aj listinnej forme.

16. mája 2023  - Advokát Peter Kubina písal e-mail dozorovému prokurátorovi Michalovi Šúrekovi korupčnej kauze Dušana Kováčika

18. mája 2023 – Advokát Peter Kubina na prokuratúru doručil podanie v mene svedka Bernarda Slobodníka v súvislosti s korupčnou kauzou Dušana Kováčika, ktorú prejednáva Špecializovaného trestného súdu. (Bernard Slobodník už raz vypočutý bol, no chcel by vypovedať opäť a ako dôkaz, ponúka fotoknihu, ktorú mu darovali bývalí kolegovia Peter Koščo  Marek Švarc, no na súde vypovedali proti nemu a spochybňovali. (Ide o expolicajtov zo známej nahrávky.)

26. mája 2023 – Na Špecializovaný trestný súd bolo doručené podanie svedka Borisa Beňu z 18.mája  2023. Aj on chce opätovne vypovedať v korupčnej kauze Dušana Kováčika.

31.mája 2023 –Na Špecializovaný trestný súd doručil prokurátor Michal Šúrek  podanie  do korupčnej kauzy Dušana Kováčika a navrhol vykonať dôkaz – fotoknihu a opätovne vypočuť svedkov Bernarda Slobodníka a Borisa Beňu.

1. júla 2023 – Na Úrade inšpekčnej služby sa do funkcie dostal vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka, ktorý je aj spolu s kolegami trestne stíhaný za to, že si vymýšľali obvinenie na Dianu Santusovú a spol. On sám čelí obvineniu aj za to, že zabudol zaistiť zbrane obvinenému Františkovi Böhmovi.

18.júla 2023 - Ján Kaľavský je vinný z korupcie a vyzrádzania informácií z prostredia polície. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v mu vymeral úhrnný sedemročný nepodmienečný trest odňatia slobody a peňažný trest 5- tisíc eur. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Jána Káľasvký od novembra 2019 do marca 2021 prijal od Petra Petrova alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia NAKA. Petrovovi okrem iného údajne vyzradil informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov. Peter Petrov alias Tiger vraj za to obžalovanému zabezpečil aj výmenu kuchynských okien na chate alebo kúpu a servis auta. Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš podľa obžaloby poskytol Ján  Kaľavský i ďalším neoprávneným osobám.

19. júla 2023 – Prezidentka Zuzana Čaputová odobrala poverenie ministrovi vnútra Ivanovi Šimkovi, ktorý nechcel za funkcionára inšpekcie vymenovať trestne stíhaného Pavla Ďurku, do funkcie ho napokon dosadil riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Juhás. Ministerstvo vnútra vedie premiér Ľudovít Ódor.

19. júla 2023 – Odsúdili bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka. Priznal sa, že ako príslušník SIS za úplatky poskytoval ochranu podnikateľom.  Dostal trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyri roky, trest prepadnutia veci - mobilného telefónu a 800 eur. V skúšobnej dobe sa musí podrobiť probačnému dohľadu. Tiež má povinnosť podrobiť sa výchovnému programu, súčasťou ktorého bude aj účasť na hlavnom pojednávaní v korupčných trestných veciach.

24. júla 2023 – Odsúdili Jozefa Reháka na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov nepodmienečne v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Súd ho uznal za vinného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a dva skutky prijímania úplatku. V rokoch 2000 až 2011 pôsobil pod prezývkou „Dodo“ pre zločineckú skupinu sýkorovcov, pre ktorú mal za finančnú odplatu zisťovať informácie z prostredia polície. Takisto bol obžalovaný z korupčných skutkov, do ktorých boli zapojení aj ďalší policajní funkcionári (Norbert Paksi, Milan Lučanský). Rozsudok nie je právoplatný.

27. júla 2023 – Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil v neprítomnosti Mariána Kučerku. ktorý je v Bosne a Hercegovine, kam odcestoval koncom roka 2022, najprv náhle ochorel a následne požiadal o azyl. Trest mu znížil z pôvodných 11 rokov na 10 rokov a šesť mesiacov. Potvrdil mu však trest prepadnutia majetku za korupciu, ktorý dostal ešte minulý rok v marci na špecializovanom súde. Odsúdili ho za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, prostredníctvom Slobodníka, za to, že pomôže príbuznému  politika  Petra Žigu. A tiež za  to, že prijal úplatok vo výške 200-tisíc eur od Ľudovíta Makóa.  Senát Juraja Klimenta rozhodoval aj napriek tomu, že ústavný súd konštatoval jeho zaujatosť.

7.augusta 2023 – Riaditeľ NAKA napísal list na Špecializovaný trestný súd, v ktorom žiada, aby ho súd vypočul v korupčnej kauze Dušana Kováčika, nakoľko má informácie o tom, že bývalý šéf  bratislavských operatívcov NAKA Ján Káľavský uvádza nepravdu o svojom vzťahu k Petrovi Koščovi alias pánovi X a všetko vie vraj a doložiť.

11. augusta 2023 – NAKA pri akcie Ezechiel 7 obvinila Tibora Gašpara v troch prípadoch korupcie - podplácania. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie a zadržal aj expolicajta Romana Stahla za jeden skutok kvalifikovaný ako zločin založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a tri skutky kvalifikované ako zločin prijímania úplatku. Okrem toho obvinili aj podnikateľa Norberta Bödöra v troch prípadoch prečinu podplácania formou spolupáchateľstva. Korupčné skutky sa týkajú podplácania verejného činiteľa v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí vedených na NAKA týkajúcich sa spoločností Doprastav, Váhostav, Technopol. Celková odovzdaná suma predstavuje výšku 110 - tisíc eur. Prípad sa týka obdobia rokov 2015 až 2019. Ako svedkovia vypovedajú Bernard Slobodník a Vladimír Bisták.

V prípade sa objavila zvláštna nahrávka, na ktorej je zachytený Roman Stahl jeho bývalý kolega Peter Pásztor a Peter Petrov alias Tiger. Roman Stahl na zvukovom zázname hovorí, že sú ľudia, ktorých nešpecifikuje a vedia tí vedia ponúknuť za zmenu výpovedí peniaze, alebo inak človeka zdiskreditujú.

17. augusta 2023 – Kauza Rozuzlenie. V deň narodenín Petra Košča alais pána X NAKA urobila akciu v rámci ktorej ho obvinili. Okrem neho obvinili aj Vladimíra Pčolinského, jeho nástupcu Michala Aláča. Martina Ciriaka a Jána Káľavského. Obvinenia sa týkajú podozrení zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale aj z marenia spravodlivosti. Skupina mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní.  V druhom prípade obvinili aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného a Vladimíra Pčolinského.

21. augusta 2023 – Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú Bernard Slobodník uzavrel s prokurátorom. Vymeral mu podmienečný trest na tri roky so skúšobnou dobou na štyri roky. Dostal aj päťročný zákaz vykonávať funkcie v orgánoch verejnej moci. Tiež sa nesmie stretávať s ľuďmi z konkrétnych prípadov. Trest prepadnutia majetku nedostal, keďže mu ho zaistili v rámci kauzy Očistec.

Ide o tri skutky. V kauze Valčeky prijal Bernard Slobodník úplatok 50-tisíc eur, polovicu odovzdal expolicajtovi Marianovi Kučerkovi, ktorého už právoplatne odsúdili. Od Miroslava Janebu vzal dvetisíc eur za informácie o policajnom rozpracovaní takzvaných Sereďanov. Od Petra Petrova alias Tigra dostal 50-tisíc ako poďakovanie od spoločnosti Slovanet za pomoc s jej problémami na finančnej správe. Opäť dal polovicu Mariánovi Kučerovi.
22. augusta 2023 – Média informovali, že vyšetrovateľ NAKA podal návrh na podanie obžaloby na Vladimíra Pčolinského v jeho prvej kauze (úplatok od Zoroslava Kollára).

23. augusta 2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová pozbavila riaditeľa SIS Michala Aláča vedením SIS. Právomoci riaditeľa bude v súlade so štatútom SIS v plnom rozsahu vykonávať jej námestník Tomáš Rulíšek, ktorý je dlhoročným príslušníkom SIS a v ktorého pôsobnosti boli aj medzinárodné vzťahy SIS.

 25. septembra 2023 - Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal na Mestský súd Bratislava 1 obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

28. septembra 2023 – Najvyšší súd SR rozhodoval o dovolaní špeciálnej prokuratúry v kauze Bopal. Peter Gašparovič a Ladislav Vičan. Prokuratúre podala mimoriadny opravný prostriedok z dôvodu zmeny právnej kvalifikácie pri odsudzujúcom rozsudku. Dovolací senát však nekonal. Odsúdený Peter Gašparovič neprišiel a ani nesúhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Jeho advokát Adrián Kucek to vysvetlil tým, že klient namietol predsedu senátu Juraja Klimenta zo zaujatosti. Dôvodom námietky bola najnovšia videonahrávka právoplatne odsúdeného konkurzného právnika Zoroslava Kollára, ktorého takisto zastupoval Adrián Kucek. Ide už o druhé video, ktorého Zoroslav Kolár zverejnil pred voľbami.

28. septembra 2023 – Policajný prezident Štefan Hamran mal tlačovú besedu na tému: „Všetko je o dôvere“.  Pôvodné plány informovať verejnosť o prevencii na školách, ochrane novinárov a dôveryhodnosti polície mu však narušila tragédia, ktorá sa stala v noci v Dúbravke. Muž strieľal na ľudí, zranení sú traja civilisti a policajt, strelec je mŕtvy. Zneškodnil ho mladý policajt. Policajný prezident tak väčšiu časť tlačovky venoval tejto téme.

30. septembra 2023 – Na Slovensku sa konali predčasné parlamentné voľby. Vyhrala strana SMER – SSD.

2. októbra 2023 – Prezidentka Zuzana Čaputová poverila víťaza volieb – predsedu strany SMER – SSD Roberta Fica zostavením vlády. Dala mu na to čas 14 dní.

 

Autor: Júlia Mikolášiková - novinárka známa pod pseudonymom „Piraňa“

 

Zdroj: blog.sme.sk (1), (2), (3)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti