Čurilla & spol. získali na poslednú chvíľu od Lipšicovho úradu špeciálnu ochranu - status chráneného oznamovateľa, aby ich nový minister vnútra Šutaj Eštok nemohol prepustiť z polície

17.10.2023 | 20:00
  32
Skupine vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry okolo policajta Jána Čurillu udelila špeciálna prokuratúra status chránených oznamovateľov.

Policajti okolo Jána Čurillu získali status chráneného oznamovateľa na základe rozhodnutia Úradu špeciálnej prokuratúry. Napriek nástupu nového ministra vnútra ich tak nie je možné prepustiť bez súhlasu šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej. Informuje o tom Denník N s odvolaním sa na správu zverejnenú na portáli denníka SME.

Informáciu potvrdil ich právny zástupca Peter Kubina a tiež šéf policajnej inšpekcie Peter Juhás.

Ako dodáva Denník N, status chráneného oznamovateľa má aj vyšetrovateľka policajnej inšpekcie Diana Santusová, ktorej ho udelila bratislavská krajská prokuratúra.

Z udeleného statusu chráneného oznamovateľa vyplýva, že „zamestnávateľ nemôže urobiť akýkoľvek pracovnoprávny úkon voči oznamovateľovi, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí, bez súhlasu úradu“. A to až  tri roky od uzavretia vyšetrovania sporných káuz.

Vyšetrovatelia NAKA tak nebudú môcť byť postavení mimo služby po nástupe nového ministra vnútra za Hlas-SD. Ten vymenuje svojho nominanta na post policajného prezidenta po Štefanovi Hamranovi, ktorý už avizoval odchod. 

Status skupinu vyšetrovateľov chráni pred prípadnou snahou novej vlády o ich odstránenie.

Špeciálna prokuratúra status udelila približne 15 ľuďom, ktorí požiadali o ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Urobili tak na základe spolitizovanej trestnej kauzy Rozuzlenie a vojny v polícií.

Čurillovcov začala policajná inšpekcia v roku 2021 stíhať pre podozrenia, že manipulujú vyšetrovanie citlivých káuz.

Poslanec za stranu SNS Tomáš Taraba dnes v televízii TA3 avizoval, že Úrad na ochranu oznamovateľov by chcel zrušiť. V tom čase ešte nebola verejná informácia o tom, že vyšetrovatelia NAKA získali túto ochranu.

Nastupujúci premiér SR a predseda Smer-SD Robert Fico za účasti niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného exprezidenta Tibora Gašpara, bývalého sudcu Davida Lindtnera a advokáta Mareka Paru v sobotu 14. októbra 2023 informoval o nevídanom škandále, ako si skupina obvinených vyšetrovateľov v NAKA s plným pochopením prezidentky Zuzany Čaputovej a odchádzajúceho ministerského predsedu Ľudovíta Ódora dovolí likvidovať nazhromaždené dôkazy proti nim a mariť vyšetrovanie.

 

Išlo o reakciu na list riaditeľa odboru špeciálnych činností policajnej inšpekcie Martina Litteru a jeho zástupkyne Martiny Holosovej, v ktorom Ódora, ktorý je poverený riadením rezortu vnútra, informovali, že vedenie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) im v utorok 10. októbra zobralo utajované spisy proti čurillovcom.

Viac v článku TU.

Vyšetrovateľka (ÚIS) Diana Santusová nedávno vo svojej sťažnosti informovala, že zástupca riaditeľa ÚIS Juraj Svítok, ktorý si prišiel pre utajované spisy, ju sexuálne obťažoval na pracovnej porade na Duchonke.

Viac v článku TU.

Dokument, ktorý naznačuje zarážajúce až trestuhodné konanie hneď niekoľkých vedúcich predstaviteľov ÚIS, zaslal Ódorovi ešte začiatkom augusta tohto roka Ľubomír Imlej, príslušník ÚIS, ktorý už niekoľko rokov stojí vo vedení policajnej inšpekcie v Košiciach.

Viac v článku TU.

 

Zdroj: sme.sk / refresher.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti