Bratislavský mestský súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prospech vyšetrovateľa NAKA Čurillu. Jeho advokát to berie ako futbalový zápas: „2:1 (priebežne). Bojujeme ďalej. Per aspera ad astra (Cez prekážky ku hviezdam)!“

23.11.2023 | 17:00
  1
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Mestský súd Bratislava IV zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia vo veci Jána Čurillu. Uviedol to na svojej sociálnej sieti advokát Peter Kubina s tým, že aj napriek tomu nad ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) stále vyhrávajú 2:1.

„Po dvoch rozhodnutiach v náš prospech tu teda máme prvé rozhodnutie súdu, ktoré sa s naším návrhom a právnym názorom nezhodlo a naopak, je v zhode s tým, čo tvrdí naša protistrana ohľadom právomoci civilného súdu vs. správneho súdu,“ uviedol Kubina.

Podľa Kubinu je to v poriadku. „Aj keď sa nám to nepáči, rešpektujeme aj toto rozhodnutie súdu s tým, že jeho východiská i závery považujeme za nesprávne a nestotožňujeme sa s nimi,“ dodal Kubina.

Dodal, že nebudú útočiť na sudcov a nebudú sa im vyhrážať trestným a disciplinárnym stíhaním, ako to urobil Šutaj Eštok. Súčasne avizoval, že na nesprávnosti podrobne poukážu v odvolaní, ktoré v najbližších dňoch podajú a zverejnia.

„Čakáme na ďalšie štyri rozhodnutia o návrhoch, ktoré sú odôvodnené identicky. Bojujeme ďalej,“ uzavrel Kubina s heslom "Per aspera ad astra!" (Cez prekážky ku hviezdam - preklad z lat.)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo službu. Šéf rezortu označil svoj postup za zákonný.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) doteraz dočasne postavil mimo služby 32 policajtov. Ide o príslušníkov, ktorí sú stíhaní za úmyselné trestné činy.

"Je nezlučiteľné so záujmami štátnej služby, aby túto vykonával policajt, ktorý je dôvodne podozrivý zo spáchania úmyselného trestného činu," skonštatovalo ministerstvo vnútra. Rezort deklaruje, že minister pri prijímaní personálnych opatrení postupuje v súlade s ustanoveniami zákona o štátnej službe policajtov.

Okrem už medializovaných šiestich policajtov rozhodol Šutaj Eštok v stredu (22. 11.) o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby ďalších 20 policajtov, ktorým bolo vznesené obvinenie pre úmyselný trestný čin. Vo štvrtok vydal personálne rozkazy ďalším šiestim policajtom, pričom účinnosť opatrenia sa skončí právoplatným skončením trestného konania.

Šutaj Eštok začal robiť poriadky v polícii

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) koncom októbra 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Medzi nimi aj vyšetrovateľa NAKA Jána Čurilllu. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Rozhodnutie ministra vnútra vzbudilo rozhorčenie nielen advokáta obvinených policajtov a redaktorov korporátnych médií na čele s triom tzv. červených denníčkov (Denník N, Aktuality.sk a denník SME), ale aj predstaviteľov bývalej vládnej koalície, ktorá políciu zneužívala na politický boj. Obvinení policajti vraj mali poskytnutú ochranu v zmysle zákona č. 54/2019 Z.z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a preto vraj mohol minister vnútra takto postupovať voči nim len v prípade, ak by mal na tento svoj postup súhlas úradu na ochranu oznamovateľov v zmysle zákona o ochrane oznamovateľov.

Podľa názoru mnohých právnikov však postup ministra vnútra bol plne v súlade so zákonom a na obvinených policajtov dopadajú úplne iné ustanovenia zákona o ochrane oznamovateľov než na ktoré poukazoval advokát obvinených policajtov a ktoré citovali aj médiá bývalého hlavného prúdu.

Viac TU a TU.

Bývalá dlhoročná zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva JUDr. Marica Pirošíková napríklad uviedla, že minister vnútra Šutaj Eštok pozbavením výkonu štátnej služby šiestich obvinených policajtov postupoval v súlade s Ústavou SR a šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov pripomína, že vzhľadom na jej predchádzajúce pôsobenie na ESĽP by mala vedieť, čo znamená nezávislosť vyšetrovania.

Viac v článku TU.

 

Zdroj: pravda.sk / veci-verejne.sk / trend.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti