VIDEO: Advokát Ribár o neľudských podmienkach vo väzbe, nezákonných praktikách čurillovcov, o ich previazanosti s prokurátormi aj sudcami, ale aj o Danielovi Lipšicovi a dôvodoch pre zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu

07.12.2023 | 22:31
  2
„Pravda nebola dôležitá,” hovorí o vynucovaných priznaniach advokát a predseda Občianskeho združenia Za demokraciu a právny štát JUDr. Martin Ribár, ktorého trestná mašinéria držala nezákonne vo väzbe 18 mesiacov.

Tlak na obžalovaných, tlak na svedkov, nezákonné praktiky, neľudské podmienky vo výkone väzby, mučenie aj smrť. Tieto výrazy padajú vo vyjadreniach advokátov, politikov, ale aj ľudí, ktorí na vlastnej koži zažili väzbu. Nejde iba o politicky exponované prípady, ale aj o “obyčajných” ľudí v “bežných” trestných kauzách.

“Akýkoľvek tlak na priznanie a spoluprácu je nezákonný nátlak. Vy nesmiete byť nútený k tomu, aby ste sa priznali alebo vypovedali. A mnohokrát po takomto tlaku ľudia vypovedajú. Lebo sa v podmienkach väzby zlomia. Ja som takú väzbu zažil, chápem ich,” hovorí advokát Martin Ribár, ktorého trestná mašinéria držala nezákonne vo väzbe dlhých osemnásť mesiacov.

Dodáva, že tento tlak jednoducho niektorí ľudia nevydržia. Ale potom prichádza ďalší krok. “Človek vo väzbe je absolútne závislý na vyšetrovateľoch a na tom, čo mu dovolia. Tak vypovedá to, čo by mu pomohlo. Prieskum Slovenskej advokátskej komory hovorí, že obvinených vo výkone väzby navštevovali operatívni pracovníci a nosili im výpovede. Aby vypovedali správnym a želaným spôsobom,” vysvetľuje Martin Ribár s tým, že informácie nemá iba zo svojho vlastného prípadu, ale aj z konaní, kde je činný ako advokát.

Podľa neho takéto praktiky opisovali aj svedkovia na súde: “Nosili im zápisnice, dokonca padali vyhrážky, že ak nebude vypovedať tak, ako treba, manželke podhodia drogy na pozemok. Vyšetrovateľ zoštylizoval výpoveď spôsobom, akým svedok nehovoril. Mnoho sudcov si nechce pripustiť, že sa niečo také mohlo diať. Ono naozaj, niektoré prípady vyzerajú tak neuveriteľne, že keby som to nezažil sám, neuverím. Bol to systém, ktorý sa musí zmeniť,” komentuje advokát.

Viac o tom prhovoril v relácii TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou:

 

Zdroj: pluska.sk

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti