VIDEO: Advokát Ribár o realite, ktorá bola predlohou pre román inšpirovaný jeho príbehom, o metódach vyšetrovateľov a prokurátorov, o krivení spravodlivosti, ale aj o pripravovanej knihe o takzvaných čurillovcoch a tiež o tom, prečo si má problém obliecť bielu košeľu

15.10.2024 | 17:30
„Spolupráca kajúcnika je vlak, z ktorého sa nedá vystúpiť,” hovorí advokát a predseda Občianskeho združenia Za demokraciu a právny štát JUDr. Martin Ribár v rozhovore s redaktorkou Ankou Žitnou.

V nezákonnej väzbe, kde strávil 565 dní, si advokát Martin Ribár písal denníky. Podľa nich teraz vznikol príbeh, v ktorom figurujú postavy vyšetrovateľov, špeciálnych prokurátorov aj mafiánov.

“Necítim ani hnev, ani nenávisť, ani túžbu po pomste. To zlé, čo sa stalo v živote mojom aj mojej rodiny sa už neodstane. Ibaže, ak už sa niečo zlé stalo, nech to dáva nejaký zmysel. Preto som po prepustení z väzby začal hovoriť o podozreniach z manipulácií trestných konaní. Začal som o všetkom hovoriť,” vysvetľuje Martin Ribár motív, prečo sa rozhodol zverejniť svoj životný príbeh v podobe románu.

Kniha vznikla v spolupráci so spisovateľom Petrom Adameckým. “Počas celého výkonu väzby som si písal denník, každý každučký deň. Sám mám problém tie denníky otvoriť. Hrabem sa v nich len keď z nich potrebujem vydolovať nejaký údaj. Pán Adamecký bol jedinou osobou, ktorej som tie denníky požičal. Videl veci, ktoré by som nechcel ukázať ani svojim najbližším,” hovorí Ribár. 

Dodáva, že kniha je fiktívnym príbehom napísaným na základe skutočných udalostí: “Niektoré veci sa stali takmer presne tak, ako sú opísané, niektoré sú čisto fiktívne, iné zasa inšpirované tým, čo sa naozaj stalo.” To isté sa týka aj postáv, ktoré v príbehu vystupujú.


Viac vo videu:


Zdroj: pluska.sk / InfoVojna



 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti